inig logo
PL EN RU

inhibitor hydratów

Zjawisko tworzenia się hydratów gazowych
Zjawisko tworzenia się hydratów gazowych jest poważnym problemem w procesie wydobywania ropy naftowej i gazu ziemnego. Gaz ziemny, który na ogół towarzyszy wydobywanej ropie, transportowany jest wraz z ropą naftową rurociągami, które stanowią dogodne środowisko do tworzenia się hydratów. Metan, etan, propan, butan, izobutan i ich mieszaniny, jak również takie składniki gazu jak siarkowodór, dwutlenek węgla i azot, w kontakcie z wodą mogą utworzyć klatraty. Szczególnie niebezpieczny jest siarkowodór, gdyż posiada najwyższą temperaturę tworzenia się hydratów (29,5oC) i często jego klatraty stanowią centra krystalizacji. Klatraty (hydraty gazowe) posiadają strukturę sieci krystalicznej.
Powstawaniu hydratów gazowych sprzyja wysokie ciśnienie od kilku do kilkunastu MPa, niska temperatura i obecność wody. Hydrat gazowy jest to związek inkluzyjny w stanie stałym, składający się z zestalonych cząsteczek wody, we wnętrzu którego znajduje się cząsteczka gazu. Hydrat gazowy zawiera około 90 % wody i 10 % składników gazu. Na proces tworzenia się hydratu składają się 3 etapy: nukleacja, powolny wzrost, gwałtowny wzrost. Hydraty gazowe przechodzą przez kolejne etapy, zwiększając swoją masę. W końcowej fazie są tak dużych rozmiarów, że mogą całkowicie zablokować przekrój rurociągu, a tym samym przepływ gazu. Zakłócenia ciśnień stanowią również zagrożenie dla obsługujących urządzenia pracowników, mogą stać się przyczyną eksplozji.
Podczas procesu wydobywania ropy naftowej z ropy wytrącają się osady parafin i asfaltenów, z fazy gazowej natomiast wytrącają się hydraty. Razem z innymi, stałymi osadami takimi jak kamień, osady hydratowo-parafinowo-asfaltenowe stanowią poważny problem w przemyśle wydobywczym i przesyłowym. Na tworzenie się hydratów szczególnie narażone są złoża zasiarczonej ropy naftowej. Niebezpieczeństwo utworzenia hydratów występuje również w złożach ropy o wysokim wykładniku gazowym przekraczającym 500 Nm3 gazu na tonę ropy naftowej.

Metody zapobiegania tworzeniu się hydratów
W przemyśle wydobywczym i przesyłowym ropy naftowej i gazu ziemnego stosowane są różne metody zapobiegania tworzeniu się hydratów, w tym metody fizyczne: podwyższenie temperatury, obniżenie ciśnienia, usuwanie wody, usuwanie już utworzonych hydratów oraz metody chemiczne: stosowanie inhibitorów hydratów.
Inhibitory hydratów dozowane są równocześnie z innymi inhibitorami, takimi jak inhibitory korozji, inhibitory parafin, inhibitory asfaltenów. Wszystkie wymienione inhibitory powinny być kompatybilne, tak aby nie zakłócały działania pozostałych inhibitorów.
Stosuje się 3 rodzaje inhibitorów hydratów. Należą do nich inhibitory: termodynamiczne THIs (Thermodynamic Hydrate Inhibitors), kinetyczne KHIs (Kinetic Hydrate Inhibitors) należące do grupy LDHI ( Low Dosage Hydrate Inhibitors) i antyaglomeracyjne AAs (Antiagglomerants) należące również do grupy LDHIs ( Low Dosage Hydrate Inhibitors).
Inhibitory termodynamiczne (THIs) powodują ograniczenie tendencji do tworzenia się hydratów poprzez zmianę termodynamicznych warunków ich powstawania. Rozpuszczone w wodzie inhibitory termodynamiczne obniżają ciśnienie cząstkowe pary wodnej, co powoduje obniżenie temperatury tworzenia się hydratów. Inhibitory termodynamiczne dodawane są do fazy wodnej w dużych stężeniach od 10 do 60 % masowych. Pomimo, iż ich stosowanie wiąże się z dużymi kosztami magazynowania i wysokimi kosztami transportu, a także toksycznością i łatwopalnością, wykazują bardzo dużą skuteczność przejawiającą się możliwością uzyskania wysokiej temperatury przechłodzenia. Niektóre z nich są jednak przyczyną bardzo groźnej wżerowej korozji elektrochemicznej.
Inhibitory dyspersyjne (AAs) nie zapobiegają tworzeniu się cząsteczek hydratów gazu, lecz zapobiegają ich aglomeracji. Zalecane są przede wszystkim w procesie wydobycia ropy naftowej. Służą temu związki powierzchniowoczynne, które adsorbują się na małych kryształkach hydratu i utrzymują je w stanie rozproszonym. Ich działanie jest podobne do działania emulgatorów typu W/O (woda/olej), dyspergują małe cząsteczki hydratów w ropie.
Kinetyczne KHIs (Kinetic Hydrate Inhibitors) to grupa związków, które zapobiegają rozwojowi cząsteczek hydratu i spowalniają wzrost cząsteczek już utworzonych. Ich działanie zależy od składu węglowodorów i stopnia zasolenia. Zaletą tego typu inhibitorów jest ich bardzo wysoka skuteczność, nie powodują korozyjnego oddziaływania na urządzenia, nie mają negatywnego wpływu na układy aminowe, nie stanowią zagrożenia dla środowiska (są nietoksyczne), stosuje się je w ilości poniżej 1 %.

Pliki do pobrania: